tisdag 2 december 2014

216. Om att vara barn till en lärare

Nu ska jag ta upp en sak som verkligen kan vara hemsk eller brutal. Alla förväntar sig att när man är lärarbarn så är man en knowitall och har 10 i alla ämnen. Falskt. Mitt betyg pryds av flera åttor men sjuor på betyget har jag undvikit.

För att prestera bra krävs en hel del. Att hålla reda på saker och schemalägga i stora drag om när man gör vad. Själv skriver jag upp i en app om något speciellt ska hända. Skoldagen vet jag hur är, men då kan jag ha t.ex. jobbet, frisören eller hejjarklacksträning. Så man måste inte bara hålla reda på skolan utan också fritiden. I november försökte jag bli mera aktiv och inte bara slöa. För när jag tänker tillbaka vill jag inte bara tänka att jag låg i sängen varje dag.

Till huvudämnet igen. Jag stöter bort när någon säger att jag är ett lärarbån och kan ändå allt. Man kan ju tänka att jag kan allt för att pappa sitter och tvingar mig att plugga varje dag. Nejdå, det finns olika inlärningssätt. Jag råkar ha ett där jag behöver lugn och ro för att läsa några varv. Läxor då? Självklart får jag hjälp om jag behöver. Det är inte så att jag slår boken i huvu på pappa och säger att han ska hjälpa mig. Jag försöker själv så gott jag kan.

Ett annat sätt att lära sig är att följa med på lektionerna. Jag vet att det låter töntigt och typical lärare. Även om det känns att det är helt onödigt att ens lyssna på läraren och att prata med kompisarna är så mycket roligare.

Nu lite tips:
  • Läs läxorna, det är enklare att fråga innan provet om en text som ni inte förstår
  • Ta kontakt med en lärare. Extra stöd brukar ordnas. I Sursik har vi ett läxläsningstilfälle.
  • Håll ordning på er vardag. Städa rummet eller ha roliga mappar i er telefon. Vad som helst kan vara positivt.
  • Jämför ALDRIG betyg med någon annan. Inte ens bästa kompisen eller syskonen. Det kan vara helt annat än hur ni kommer bli eller klara er.
  • Håll fast vid era barndomsdrömmar. De kan verka heelt korkade eftersom ni inte tror att det går. Jag ska snart välja inriktning och där fick min barndom sista rösten.
Hur värdelöst det än verkar vara att vara ett lärarbarn så har man fördelar:
  • Man kan lätt få hjälp med det ämne som föräldern är utbildat i. (Andra kan också få hjälp av sina föräldrar)
  • Hjärnan flippar inte av logiskt tänkande. (Andra kan också ha bra hjärna
  • Lärare eller ungdomar känner igen ens efternamn. (Nää, de e int en fördel)
Nu är det här bara mina tankar. Det finns ju en miljon andra människor som är lärarbarn.
Min syn på att "vara aktiv". Paint är livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar